ordinador-vista-cansada3
Consells, Òptica

Ulleres + ordinador, poden ser una bona combinació?

L’ús de lents específiques per al treball davant de la pantalla pot alleujar la incomoditat derivada de la síndrome visual informàtic.

Visió borrosa, fatiga, sequedat ocular … Qui no ha experimentat alguna d’aquestes molèsties després de diverses hores de treball amb l’ordinador? El que coneixem com a síndrome visual informàtic es deu al fet que les demandes visuals davant d’una pantalla són molt diferents a les d’altres activitats.

Si tens menys de quaranta anys, aquests símptomes es relacionen amb la dificultat per mantenir els ulls enfocats al monitor durant períodes prolongats de temps o per canviar l’enfocament del teclat a la pantalla, i viceversa. A partir d’aquesta edat, el problema pot agreujar-se amb l’aparició de la presbícia, que es tradueix en una pèrdua normal de l’habilitat d’enfocament de prop.

 

Què és el primer que hem de fer?

El primer pas per mitigar els efectes de la síndrome visual informàtic és sotmetre’ns a un examen ocular. Gràcies a això, podrem descartar, o no, l’existència d’un problema visual del qual no érem conscients i, alhora, podrem actualitzar la graduació de les nostres ulleres o lents de contacte. Fins i tot, encara que creguem que l’ajust de la potència refractiva de les lents no suposarà una gran diferència en la vida diària, sí que pot millorar el nostre acompliment davant de la pantalla.

Si, malgrat aquestes mesures, segueixes experimentant fatiga visual, caldrà valorar la necessitat d’adaptar lents específiques per al treball amb l’ordinador.

 

Una correcció específica

La pantalla de l’ordinador normalment se situa a 50-65 cm de distància dels ulls, el que es pot considerar una zona intermèdia de la visió. Per tant, les ulleres adaptades per a la visió de prop (lectura) i de lluny (conducció) no sempre ofereixen unes prestacions òptimes a aquestes distàncies. Per aquest motiu, moltes persones experimenten visió borrosa o mals de cap.

Les ulleres adaptades específicament per al treball amb l’ordinador ofereixen una gran comoditat visual, però poden no ser recomanables per dur a terme altres activitats. Els dissenys més simples compten amb lents de monovisió que disminueixen l’esforç ocular necessari per mantenir els objectes enfocats a la pantalla, proporcionant al mateix temps el major camp de visió.

Una altra modalitat consisteix a adaptar una lent ocupacional progressiva amb una zona de visió intermèdia més àmplia que les progressives convencionals. D’aquesta manera es corregeix la visió propera, la intermèdia i, només fins a cert punt, la llunyana. Com la superfície de lent per a la visió de lluny es veu reduïda, aquestes ulleres no s’han d’utilitzar, per exemple, per a conduir.

Per la seva banda, les lents bifocals o trifocals ocupacionals permeten ajustar la posició de les zones de visió propera i intermèdia per tal de personalitzar-les segons les necessitats de cada usuari.

 

Visió nítida en tot moment

tractaments antireflectors
Sigui quin sigui el disseny escollit, els tractaments antireflectants contribueixen a una major comoditat, en eliminar els reflexos de la llum en les superfícies interior i exterior de la lent.

lents tintades
De vegades, també es recomana afegir un lleu tint a les lents per reduir el reflex causat per una il·luminació ambiental molt intensa, així com per millorar el contrast. A més, també bloqueja una part de la llum emesa per la pantalla.

Un dels efectes immediats que es deriven de la personalització de les lents es produeix en la nostra postura enfront del monitor: el cap i el coll romanen en una posició natural.

Més informació: Fundació Funsavi

Sentiràs de pel·lícula! L'òptic optometrista un aliat en la detecció de la diabetis