Lents de ContacteCom posar-les?MantenimentQueratoconOrto-KCirurgia i readaptació

Les lents de contacte

Les lents de contacte són unes lents correctores o cosmètiques que es posen sobre la capa lacrimal que protegeix i lubrica la còrnia. Es tracta d’un producte sanitari i com a tal ha de complir tots els requisits d'aquest. Com a correctores, serveixen per a corregir l'ametropia.

L'ametropia és el nom genèric de totes les anomalies de la refracció de l'ull per les quals les imatges no es formen degudament a la retina, no s’enfoquen correctament i això fa que la imatge obtinguda no sigui perfecta. Per corregir aquesta anomalia utilitzem ulleres o lents de contacte.

Tipus de lents de contacte:

Permeables al gas o també anomenades semirígides. Són lents de contacte d'un material amb una certa consistència que deixen passar l'oxigen a través del material. Són lents que tenen una durada d'aproximadament 1 any.

Aquest tipus de lents de contacte s'adapten en casos de miopia, hipermetropia, astigmatisme, presbícia o “vista cansada”, queratocon, orto-k o en còrnies irregulars...

Toves i lents de contacte d'un sol ús. Són lents de contacte de materials amb un gran contingut d'aigua en el seu interior. Són lents molt fines i tenen una durada més limitada que les lents permeables.

Existeixen al mercat lents de contacte toves amb una durada d'un any però al tractar-se de lents delicades es deterioren amb més facilitat. Per això, d'escollir lents de contacte toves el més adequat és utilitzar les que són d’un sol ús o amb durades que poden ser d’una setmana, quinze dies, un mes o trimestrals.

Avantatges d'ús

 • Proporcionen un camp visual complet ja que la graduació de la lent no pateix les limitacions d’un muntura.
 • La grandària de les imatges que se'ns projecta en la retina és el més semblant a la realitat. Per això, en casos de diferències de graduació entre tots dos ulls és l'única manera de poder corregir tota la graduació de cada ull per separat. Amb les ulleres una diferència de graduació entre tots dos ulls superior a tres diòptries és difícil que el cervell pugui fusionar les seves imatges a causa de la diferència de grandària.
 • Les lents de contacte no proporcionen distorsions laterals ja que quan es mira de costat la lent gira amb l'ull. En les ulleres no sempre mirem pel centre del cristall.
 • Les lents de contacte no s'entelen davant canvis de temperatura, suposen un canvi estètic i una major llibertat i seguretat en els moviments en la pràctica de l'esport.

Com posar-se les lents de contacte

Si no ho has fet mai abans el procés d'aplicació pot ser que resulti una mica estrany al principi. Després de tot, els nostres reflexos ens impulsen a mantenir allunyat qualsevol objecte de l'ull.

Posar-se unes lents de contacte és un procés extremadament senzill i, a més, estem nosaltres per orientar-lo en tots els passos. Requereix una mica de pràctica, però de seguida ho faràs sense cap dificultat.

 
 

Fem-ho en cinc passos

1. Renta’t bé les mans.

La finalitat és evitar contaminar accidentalment les lents amb gèrmens, restes de brutícia o maquillatge, ja que això podria irritar els ulls. A més, utilitza un sabó neutre que no porti cremes hidratants ni perfums. Renta’t bé les mans i asseca-les.

2. Comenceu sempre pel mateix ull.

Les lents de contacte són específiques de cada ull: una per a l'esquerre i una altra per al dret. No són intercanviables. Comença per l'ull dret si ets dretà, o per l'ull esquerre si ets esquerrà. Si ho fas d'aquesta manera totes les vegades sabràs quin és quin en tot moment.

 

3. Treu la lent de l'estoig amb cura.

Col·loca-la sobre el seu dit índex. Observa-la. Està corbada cap amunt, com un bol? Perfecte

4. Subjecta la parpella i insereix la lent de contacte.

Utilitza la mà que tens lliure per a subjectar la parpella cap amunt i insereix la lent. Moltes persones prefereixen desviar la mirada quan la lent entra a l'ull. Pots fer-ho si vols però també pots mirar directament a la lent. Les dues coses són correctes.

5. Parpelleja i ja està!

Parpelleja de forma natural i mira’t al mirall. Si et sens bé, ja has acabat!

Manteniment i neteja diària de les lents de contacte

Cal fer un bon manteniment i neteja de les lents de contacte per evitar possibles problemes oculars.

Com fem la neteja?

 • Abans de la manipulació, renta’t molt bé les mans.
 • A continuació, aplica el netejador o la solució única sobre la lent de contacte i amb els dits neteja suaument per les dues cares durant uns 20 segons.
 • Mentre fas la neteja evita que les ungles ratllin la superfície de la lent per no deteriorar-la.
 • Posteriorment, esbandeix la lent amb la solució única o salina.
 • Col·loca la lent dins de l’estoig i omple’l de solució única nova.
 • Un cop per setmana elimina els dipòsits de proteïnes que queden adherits sobre les lents de contacte.

Consells útils

 • Manipula les lents de contacte sobre una superfície neta.
 • És important que no et freguis els ulls si portes lents de contacte.
 • Si després de col·locar la lent notes alguna irritació, la treus i la tornes a netejar. Si la molèstia no desapareix, hauràs de consultar-ho amb l’optometrista.
 • No oblidis netejar l’estoig cada dia i, per raons d’higiene, és bàsic que el canviïs amb certa freqüència.
 • És molt recomanable portar sempre a sobre un estoig ple de solució única o salina per si necessites treure’t les lents en qualsevol moment.

Queratocons

Què és el queratocon?

El queratocon és una alteració ocular en la qual es produeix un aprimament progressiu de la zona central o paracentral de la còrnia. Aquesta alteració origina un astigmatisme irregular que distorsiona les imatges creant una disminució de la visió.

Adaptació de lents de contacte en queratocons
La millor opció per corregir la disminució de visió causada per les deformacions corneals a causa d'un queratocon és la lent de contacte. Però per aconseguir una bona visió s’ha de realitzar una adaptació específica i individualitzada en cada cas.

Orto-K - Tractament nocturn de la miopia

L’Orto-K o Ortoqueratologia és un tractament, reversible i segur que permet compensar la teva graduació mentre dorms.

Gràcies a les lents de contacte de ortoqueratologia pots tenir una visió nítida durant tot el dia sense fer servir ulleres ni lents de contacte i sense necessitat de cirurgia refractiva.

Bàsicament tracta la miopia, encara que també pot ser efectiva en hipermetropia i astigmatisme.

Com funciona?

S'utilitzen durant les hores de son. Durant la nit es produeixen els canvis corneals necessaris que permeten veure bé durant el dia.

Els efectes de la lent es produeixen des del primer dia, i s'aconsegueixen canvis òptims als pocs dies d'ús.

En tractar-se d'un procés totalment reversible i segur, si es deixa d'utilitzar la lent de contacte, la còrnia torna al seu estat original. Per aquesta raó és necessari portar de manera regular les lents de contacte per dormir.

Per a qui està indicada aquesta tècnica?

 • Usuaris d'ulleres o lents de contacte amb graduacions de miopia de fins a 4 diòptries.
 • Persones que realitzen activitats esportives.
 • Persones amb un entorn laboral no favorable a l'ús de lents de contacte o ulleres graduades.

Efectes secundaris i contraindicacions

Les lents de contacte per ortoqueratologia no solen produir problemes però hi ha la possibilitat que en algun moment aparegui algun dels següents símptomes:

Augment de la sensació de cos estrany

 • Irritació ocular
 • Sensació inusual a la llum
 • Sensació de punxada, coïssor i dolor
 • Empitjorament de la visió de manera sobtada
 • Acumulació de secreció a l'ull
 • Llagrimeig continuat
 • Visió borrosa
 • Sequedat ocular

Si es presenta algun dels símptomes s'haurà de suspendre el tractament i consultar immediatament amb el seu òptic-optometrista o amb l’oftalmòleg.

Tampoc hauran d'usar-les lents de contacte de ortoqueratologia en cas de:

 • Presentar inflamació, infecció, al·lèrgies o ferides oculars, canvis en la sensibilitat corneal, ferides o malalties en còrnia i / o parpelles.
 • Aquest tractament està contraindicat en còrnies patològiques.

Post cirurgia refractiva

Després d'una intervenció de cirurgia refractiva poden aparèixer irregularitats cornials causant una disminució de l'agudesa visual.

En aquests casos es pot recuperar aquesta reducció de l'agudesa visual després de l'adaptació de lents de contacte específicament dissenyades.

Aquesta adaptació requereix un examen minuciós per a l'elecció de la lent de contacte que millor s'adapti en cada cas.

Readaptació de lents de contacte

Molts usuaris de lents de contacte s'han vist obligats a deixar d'utilitzar les seves lents de contacte per intolerància a elles, per sequedat, irritació, excés de llàgrimes…. pensant que no les podran tornar a utilitzar.

En readaptar les lents de contacte és convenient buscar un altre tipus de lent de contacte, material o geometria. Cal estudiar els canvis orgànics que s'han produït en els ulls i els motius de la intolerància.

Una opció per a cada necessitat

BCN Òptics Martorell t’oferirà la millor solució a les teves necessitats. Els nostres optometristes us explicaran les característiques i funcionalitat de cada tipus de lents de contacte i us oferiran les que millor se us s’adaptin.

4 tipus d'anomalies de la graduació

Astigmatisme

Hipermetropia

Miopia

Presbícia
Si tens qualsevol dubte fes-nos una consulta o concerta una cita