L'oïdaPèrdua auditivaTipus d'AudiòfonsTecnologiaAjudes auditivesManteniment

L'oïda

L'oïda és l'òrgan que s'encarrega de transmetre els sons de l'exterior al cervell a través dels seus tres seccions: l'orella externa, l'orella mitjana i l'orella interna.


L'oïda externa està format pel pavelló auditiu, que funciona com una mena d'embut que recull les ones sonores i les envia cap a l'interior de l'oïda, i el canal auditiu. El pavelló auditiu és de gran importància, ja que s'encarrega de compensar la pressió que hi ha a l'exterior de l'oïda amb la pressió que hi ha a l'interior, que és molt més gran ja que l'aire està comprimit. Després d'entrar al pavelló auditiu, les ones es dirigeixen cap al timpà pel conducte auditiu.


L'oïda mitjana es troba entre el timpà (una membrana que delimita el conducte auditiu de l'orella mitjana) i la finestra oval. La formen tres ossos (el martell, l'enclusa i l'estrep), que són els encarregats de transmetre els moviments del timpà a la finestra oval, que és una membrana que recobreix l'entrada a la còclea en l'oïda interna.

Finalment, a l'oïda interna, concretament a la còclea, té lloc la transformació de les ones sonores en impulsos elèctrics que s'envien al cervell. Això es fa a través del nervi auditiu. En l'oïda interna es troben també les cèl·lules ciliades. Els danys en les cèl·lules ciliades, precisament, són una de les causes més comunes de les pèrdues auditives.

La pèrdua auditiva. Tipus i causes

La hipoacúsia és la pèrdua parcial de la capacitat de sentir. Aquesta pèrdua pot ser des de lleu fins profunda i pot provocar que la persona no pugui sentir part del senyal de la parla, el que ot provocar que es comuniqui amb dificultat.

Encara que una pèrdua auditiva es pot donar en un sol sentit (pèrdua unilateral), el més habitual és tenir les dues orelles afectades en major o menor grau (pèrdua bilateral). El més recomanable és portar un audiòfon quan la pèrdua és unilateral i dos audiòfons quan la pèrdua és bilateral. D'aquesta manera, es podrà gaudir de millor audició.

Sentir amb les dues orelles és el que anomenem audició binaural. L'audició binaural fa que sigui més fàcil sentir els sons de l'entorn, distingir-los en llocs sorollosos i entendre millor la parla. I el més important, les dues orelles ens ajuden a determinar la ubicació dels sons. Això vol dir que podem localitzar amb exactitud un so encara que es produeixi a molta distància.

Les persones podem avaluar millor el so quan escoltem amb totes dues oïdes (audició binaural) perquè l'equilibri i la qualitat del so són millors, millor nitidesa, millors matisos i millor localització de l'espai.

És freqüent que moltes persones optin per adaptar un sol audiòfon perquè creuen que portar-ne dos estigmatitza el doble. Això és un error.

Avantatges de portar dos audiòfons quan es té una pèrdua bilateral:

 • Permet localitzar sons provinents de direccions diferents
 • Permet recollir més fàcilment els sons en entorns amb soroll
 • No és necessari augmentar el volum del audiòfon i això millora el nivell de confort

Tipus d'Audiòfons

Els audiòfons tenen diferents nivells de tecnologia auditiva i es presenten en diferents formats. Serà el grau d'hipoacúsia i les necessitats auditives de cada persona les que determinaran quin audiòfon serà el més recomanable.

La selecció del model d'audiòfon depèn de diversos factors com són el grau de pèrdua auditiva, la mida del canal auditiu, l'habilitat de l'usuari per gestionar l'audiòfon i les necessitats i preferències de l'individu. En general classifiquem els audiòfons en dos grans grups: Audiòfons retro, es col·loquen darrere del pavelló auditiu i audiòfons intra, s'insereix a l'oïda. Abans de triar un model d'audiòfon és necessari saber el grau de pèrdua auditiva que es pateix, ja que habitualment hi ha relació entre la mida de l'audiòfon i el grau d'amplificació que proporciona.

----- Audiòfons retro

El micròfon i l'amplificador es col·loquen a la part posterior de l'orella. Hi ha diversos tipus d'audiòfons retro: Els retroauriculars convencionals (BTE), els miniretroauriculars, els RITE i els RIC. La diferència entre els retroariculares i els RIC i els RITE és la ubicació de l'auricular de l'audiòfon. En els retroauriculars se situa darrere del pavelló auditiu mentre que en els RITE (receiver in the ear) es troba a l'oïda i en els RIC (receiver in the canal) al canal auditiu.

Són audiòfons retros els models Passion, Fusion, M, Fashion, Fashion Power i Super. També l'audiòfon de Widex especial per a nadons, el Baby 440.

PASSION
Audiòfons per pèrdues lleus i moderades. Disponibles en 14 colors i en quatre nivells de tecnologia:

UNIQUE440 - UNIQUE330 - UNIQUE220 - UNIQUE110

FUSION
Audiòfons per pèrdues lleus, moderades i severes. Disponibles en 14 colors i en quatre nivells de tecnologia:
UNIQUE440 - UNIQUE330 - UNIQUE220 - UNIQUE110

M
Audiòfons per pèrdues lleus i moderades. Disponibles en 6 colors i en quatre nivells de tecnologia:
DREAM440 - DREAM330 - DREAM220 - DREAM110

FASHION MINI
Audiòfons per pèrdues mitjanes i moderadament severes. Disponible en 10 colors i en quatre nivells tecnològics:
UNIQUE440 - UNIQUE330 - UNIQUE220 - UNIQUE110

FASHION
Audiòfons per pèrdues moderades i severes. Disponibles en 14 colors i en quatre nivells de tecnologia:
UNIQUE440 - UNIQUE330 - UNIQUE220 - UNIQUE110

FASHION POWER
Audiòfons per pèrdues severes i profundes. Disponibles en 14 colors i en quatre nivells de tecnologia:
UNIQUE440 - UNIQUE330 - UNIQUE220 - UNIQUE110

SUPER
Audiòfons per pèrdues severes i profundes. Disponibles en sis colors i en dos nivells de tecnologia:
SUPER440 - SUPER220

SUPER POWER
Audiòfons d'alta potència per pèrdues severes i profundes. Disponible en dos colors i en tres nivells de tecnologia:
SUPER POWER 10 – SUPER POWER 5 – SUPER POWER 3

BABY 440
Audiòfons per a nadons de 0 a 3 anys d'edat. Per pèrdues auditives de lleus a moderadament severes.

----- Audiòfons intra

Totes les parts de l'audiòfon es col·loquen dins del pavelló auditiu. Hi ha diversos tipus d'audiòfons intra: Intracanal (ITE), CIC i ICC. L'ITE es col·loca parcialment en l'oïda, però la platina segueix sent visible. En canvi, el CIC (Completely in the Canal) i l'ICC (Invisible In the Canal) són pràcticament invisibles. EL CIC s'insereix profundament al canal auditiu i l'ICC es col·loca en la segona corba del canal auditiu de manera que es pugui aprofitar l'acústica de l'oïda i de l'anatomia. Tots dos compten amb un fil fixat a la carcassa per facilitar la seva extracció.

Audiòfons per pèrdues lleugeres (CIC i ICC) i lleugeres i mitjanes (ITE).
Disponible en tecnologia: UNIQUE440 - UNIQUE330 - UNIQUE220 - UNIQUE110

TECNOLOGIA

La gamma Widex disposa de tecnologies amb diferents prestacions. Com millor sigui la tecnologia de l'audiòfon millor serà la qualitat de l'audició i major la comprensió de la parla. En entorns sorollosos és on millor pot apreciar-se les prestacions.

----- Moment

WIDEX Moment ofereix el so més pur i natural aconseguit fins ara per un audiòfon.

Quines son les seves prestacions?

 • Tecnologia ZeroDelay i programa PureSound: Processa el senyal de so més ràpidament que qualsevol altre audiòfon.
 • Sistema de processament TRUACOUSTICS: Permet una adaptació més eficient i personalitzada a les necessitats de l'usuari.
 • Amb intel·ligència artificial: L'usuari pot triar com vol sentir des del mòbil i l'audiòfon aprèn d'aquestes preferències per a millorar dia a dia.
 • L'audiòfon recarregable més petit del mercat: WIDEX MOMENT, integra, dins la seva gama de possibilitats, l'audiòfon RIC recarregable d'ió-liti més petit del mercat. I amb connectivitat directa.
 • Més connectivitat que mai, amb iOS i també amb Android.

Aquest so ho canvia tot - El so processat en l'audiòfon arriba al timpà una fracció de segon més tard que el so natural que viatja directament a cau d'orella.
El revolucionari WIDEX MOMENT canvia les regles del joc per a oferir el so més pur i natural de la història.

L'audiòfon RIC recargable més petit del mercat - El model mRIC és l'audiòfon RIC recarregable d'ió-liti més petit del mercat. Té la potència necessària per a sentir a cada moment.
No necessita ni piles ni bateries, només un carregador petit i compacte fàcil de transportar.

Dissenyat per a durar - Les àrees clau de WIDEX Moment, com la reixeta del micròfon i el bloc de circuit, s'han tractat amb un nanorrevestimient avançat i resistent a l'aigua perquè l'audiòfon es corrompi menys i duri més.


----- Evoke

WIDEX Evoke és el primer audiòfon del món amb tecnologia Machine Learning: L'audiòfon de la nova era de l'audició.

El primer audiòfon que aprèn de les experiències dels usuaris i millora cada dia.

 • Màxima automatització: L'usuari decideix si vol que el seu audiòfon s'adapti per si sol a qualsevol ambient o si prefereix ser ell qui prengui el control de la seva audició i decideixi, en cada moment, com vol sentir.
 • Coneix la intencionalitat de l'usuari: Ara l'usuari podrà dir-li al audiòfon quina és la seva intenció d'escolta en cada situació. I l'audiòfon anirà aprenent de cada decisió de l'usuari i anirà millorant cada dia.
 • Millora cada dia: És un audiòfon intel·ligent avui, amb una automatització millorada i potenciada, i expert matí, ja que sabrà no només el que l'usuari vol sinó el que usuaris de tot el món volen. Millora com més es fa servir.

----- Magnify

Aural Widex, ha revolucionat el mercat amb un amb una nova sèrie d'audiòfons de gamma mitjana amb prestacions pròpies de l'alta tecnologia.

La nova gamma, Widex Magnify, proporciona una experiència auditiva còmoda des del primer dia, s'adapta automàticament a cada entorn i permet la transmissió en streaming d'àudio, tant des del sistema iOS com des d'Android, i des de les ajudes auditives de Widex.

Un ajust més precís des de la primera adaptació -

 • Widex Magnify™ utilitza l'algorisme intel·ligent «TruAcoustics», que li permet tenir una adaptació més precisa i optimitzar el primer ajust del pacient. «TruAcoustics» facilita integrar l'acústica in situ del canal auditiu de cada usuari en els ajustos de paràmetres de l'audiòfon, de manera que tots els processos i el guany quedin optimitzats en la primera adaptació.

Es tracta d'una característica molt interessant per als professionals de l'audició, ja que durant anys les adaptacions d'audiòfons s'han basat en models predictius per a estimar les pèrdues per l'efecte de la ventilació. No obstant això, la introducció d'adaptadors instantanis i adaptacions més obertes precisava un mètode més sofisticat que tingués en compte el funcionament de diferents adaptadors i la seva resposta quant a pèrdua d'inserció i efecte de ventilació.

----- Alta potència

Els audiòfons superpotentes de Widex són audiòfons retroauriculars pensats per a persones amb pèrdues auditives profundes: SUPER i SUPER POWER.

SUPER

La millor tecnologia en superpotentes. Tecnologia sense fils que proporciona a l'usuari un so natural i li permet accedir a sons que abans no podia sentir. Disponible en dos nivells de tecnologia: SUPER 440 i SUPER 220.

SUPER POWER

Es tracta d'un audiòfon retroauricular superpotent que assegura la millor relació qualitat preu amb la garantia de la tecnologia provada Widex. Disponible en 10, 5 i 3 canals.


Ajudes auditives

A BCN Òptics Martorell - Centre Widex, trobaràs una gamma completa d'ajudes tècniques auditives i dispositius especials. Es tracta de dispositius que faciliten l'escolta del so procedent d'aparells externs com la televisió o el telèfon (englobats dins de la família DEX) i sistemes pensats perquè la persona amb hipoacúsia pugui seguir amb normalitat una classe o conferència (són els sistemes FM).

 • Solucions per parlar per telèfon
 • Solucions per veure la televisió o escoltar música
 • Solucions per al control remot de l'audiòfon
 • Sistemes FM per seguir reunions i classes
 • Solucions per pèrdues unilaterals

Solucions per parlar per telèfon

Accessoris amb tecnologia sense fils WidexLink que ofereixen connectivitat amb telèfons fixos, mòbils o televisions. D'aquesta manera, els audiòfons reben de forma directa un so de gran qualitat sense distorsions, retards o ecos que molesten a l'usuari.

Per a aquelles persones que fan servir audiòfons no sense fils, disposem de sistemes d'amplificació que proporcionen un senyal audible a aquelles persones amb dificultats per mantenir una conversa telefònica.

Solucions per veure la televisió o escoltar música

Auriculars sense fil per infrarojos, que s'utilitzen per escoltar amb més claredat la televisió o equips d'àudio, i de despertadors amb vibrador.

Solucions per al control remot de l'audiòfon

En canviar les funcions de l'audiòfon, s'activa un senyal verbal o un to que permet a l'usuari saber en quin programa o volum es troba el seu audiòfon, alhora que un indicador LED s'activa en el control remot.

Sistemes FM per seguir reunions o classes

Els sistemes FM són dispositius que permeten al portador d'audiòfons seguir una conversa a classe, en una conferència i en reunions familiars o de treball.

La combinació d'un sistema FM de comunicació amb audiòfons d'alta qualitat proporciona als nens amb pèrdues auditives les millors condicions possibles en situacions en què una audició nítida és crucial. Els sistemes FM consten d'un transmissor i un receptor per audiòfons no sense fil, 1 BUDDY, per audiòfons amb bobina inductiva, o FM + DEX, per audiòfons amb tecnologia UNIQUE, DREAM i CLEAR.

Solucions per a pèrdues unilaterals

Per a les persones amb cofosi unilateral, disposem del sistema Widex CROS que permet que el so de l'oïda sense audició es transmeti a cau d'orella amb audició.

Widex CROS es col·loca a l'orella com si fos un audiòfon retroaural. La seva funció és rebre el so provinent d'aquest costat i transmetre-ho a un audiòfon ubicat en l'altre sentit. Es tracta d'un sistema compatible amb els audiòfons de la família UNIQUE.

Manteniment dels audiòfons

El correcte manteniment de l'audiòfon (motlle auditiu, carcassa retro o intra) és de gran importància per evitar l'aparició d'irritacions cutànies però també per evitar la humitat i el cerumen que poden danyar el circuit intern de l'audiòfon.

Neteja de l'audiòfon davant del cerumen

Un correcte manteniment de l'audiòfon implica que l'aparell auditiu ha de netejar-se amb periodicitat. En els centres auditius Widex assessorem als nostres pacients sobre els procediments a seguir per mantenir net l'audiòfon i posem a la seva disposició productes especials per eliminar les restes de cerumen de l'aparell auditiu.

Neteja dels motlles dels audiòfons retroauriculars

Hi tovalloletes humides i un esprai de neteja específics per eliminar el cerumen de la superfície del motlle. És recomanable realitzar aquesta neteja diàriament.

Almenys un cop per setmana hauria de realitzar una neteja més exhaustiva. Per a això, hi ha pastilles efervescents i un recipient especial amb filtre i tapa en el qual es diposita el motlle.

A més d'aquests productes, en Widex disposem de dos instruments molt útils a l'hora de realitzar la neteja del motlle. D'una banda, la perilla d'assecat, i de l'altra, una agulla de plàstic especial per netejar el canal de ventilació (venting).

Neteja dels audiòfons intrauriculars

Els audiòfons intrauriculars són els que més pateixen els efectes del cerumen, ja que l'audiòfon es troba dins del canal auditiu.

Per això és molt important mantenir una bona higiene de l'audiòfon. Per netejar la superfície de l'aparell auditiu, podem utilitzar les tovalloletes humides o l'esprai de neteja amb un drap.

L'instrument de neteja necessari per als intracanals és un raspallet especial que en els nostres centres auditius proporcionem amb la compra de l'audiòfon. Amb l'audiòfon cap per avall passem el raspall per tota la superfície i pel filtre anticerumen. Si ho creiem convenient podem aprofitar aquesta neteja per canviar-li també el filtre anticerumen.

Manteniment de l'audiòfon per evitar humitat

La humitat sol ser perjudicial per als components electrònics, de manera que aquesta és una de les causes que provoquen moltes de les avaries en els audiòfons. Mentre es duen posats els audiòfons, aquests queden exposats a la suor i la humitat.

Hi ha dos sistemes actius d'assecat i desinfecció. És aconsellable aplicar qualsevol dels dos sistemes diàriament, preferiblement durant la nit i sempre traient les piles de l'interior dels audiòfons.

----- sistemes electrònics

Són recipients connectats a un circuit electrònic generador de calor. La temperatura es manté de forma constant a 45º i, mitjançant el flux de calor, s'elimina la humitat acumulada a l'interior dels audiòfons.

----- sistema químic

S'introdueixen en un recipient hermètic unes pastilles especials juntament amb els audiòfons. Aquestes pastilles absorbeixen la humitat. A mesura que van perdent la capacitat d'absorció van canviant de color.

BCN Òptics - Centre Aural a Martorell

BCN Òptics Martorell treballa amb tecnologia Widex per oferir-te la millor solució a les teves necessitats. Els nostres audioprotesistes t'explicaran funcionalitat i característiques de cada audiòfon i et presentaran el model que millor se t'adaptarà.

Què pot causar pèrdua auditiva

Neurosensorials
Conductives
Protectors auditius per al bany

Els protectors de bany es fan a mida i estan especialment indicats per a la pràctica de la natació i aïllen l'oïda interna. El material amb el qual estan elaborats permet la seva flotació.

 

Si tens qualsevol dubte fes-nos una consulta o demana una cita