Frame-expo-GlòriaCruz-11022023
Actualitat

BCN Òptics, protagonista d’una de les fotografies de Glòria Cruz a ‘Frame’

  

Per  Cèlia Chulià  -12/02/2023 – Martorell Digital

  

‘Frame’, la fotografia entre el cinema i la pintura

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, s’ha omplert de gom a gom aquest dissabte amb motiu de la inauguració de l’exposició fotogràfica Frame de l’artista martorellenca Glòria Cruz. L’acte, oficiat per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i pel regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, ha aplegat més d’un centenar de persones entre models, familiars i amics. Sota el ritme de jazz del grup Scaramanga, a l’exposició s’han pogut veure 20 fotogrames sobre temes que tenen a veure amb les passions, l’ésser humà i el seu cos: el desig, els diners, la por, el poder o les relacions interculturals. També es poden veure referencies directes al cinema com la fotografia realitzada a BCN Òptic Martorell, inspirada en el film de Luis Buñuel ‘Le chien andalou’.

  

Vint imatges narratives, vint històries

Exposició fotogràfica ‘Frame’ d Glòria Cruz

La mostra ha estat pensada perquè l’espectador s’aturi a observar cada fotografia seguint l’ordre establert. Es tracta d’un recorregut de vint imatges narratives que conten alguna història, deixant que sigui l’espectador qui des de la seva perspectiva, s’imagini el desenllaç. Segons explica la fotògrafa Glòria Cruz, “els models estan aturats, com en suspensió, amb una inacció expressament buscada perquè la gent que miri, intenti entendre el què passa allà, o el que ja ha passat. En qualsevol expressió artística el que es mostra és la punta de l’iceberg, a sota hi ha tot el substrat i es nota si no hi és”

La càmera de Glòria Cruz aquest cop buscava “escenes entre el cinema i la pintura. Pensant amb la postura i el color per crear una atmosfera cinematogràfica a la vegada que pictòrica, d’això se’n diu fotoconceptualisme”

La idea de fer aquesta exposició neix durant el confinament, quan l’artista es va proposar deixar-se l’ànima per fer allò que li agradava. Des de llavors, va estar atenta a qualsevol fet, objecte o persona que pogués encaixar en el treball. Així, es va fixar en la mirada expressiva de l’Adrià Roque, a qui va conèixer al gimnàs, i li va suggerir posar per a ella a totes les fotografies. En cadascuna de les escenes, hi ha una persona vestida de negre que ajuda amb la seva diagonal de mirades al fet que els altres la puguin entendre millor, i aquesta persona és l’Adrià. 

  

Martorell, la seva gent i establiments

L’exposició Frame ha tingut una repercussió important a Martorell, perquè són la gent i els establiments martorellencs qui porten la veu protagonista. Tal com afirma el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, “no tenim tants fotògrafs a Martorell, i per tant és un goig poder exposar l’obra d’una persona que està activa en aquest camp. La Glòria utilitza una sèrie de referents que, qui no els vegi no passa res, però fan que les imatges tinguin diferents capes de lectures amb picades d’ullet a altres creadors i disciplines com ara Buñuel o l’òpera, per exemple”.

La mostra podrà visitar-se al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric de Martorell, La Caserna, fins el 12 de març.

Horari: els dijous i divendres de 17.00 a 20.00h i dissabtes i diumenges de 12.00 a 14.00h

  

Un cop finalitzi la mostra, la fotografia protagonitzada per BCNÒptics Martorell, podrà veure’s al nostre centre òptic i audiològic.

  

  

L'al·lèrgia primaveral, un malson també per als nostres ulls