mòbil_al_llit
Actualitat, Consells

Fer servir el mòbil a la nit pot provocar ceguesa temporal

Bé enviant whatsapps d’última hora o llegint alguna que altra notícia, el telèfon intel·ligent és una de les últimes coses que contemplem abans de dormir. I encara que ho faci tothom és una pràctica desaconsellable que pot portar conseqüències negatives com la ceguesa transitòria. Ja s’han donat diversos casos.

Segons un estudi publicat a New England Journal of Medicine una dona va patir durant uns 20 minuts la pèrdua de visió d’un ull. Només els passava durant la nit i a primera hora del matí. La causa va resultar ser d’allò més inesperada: mirar l’smartphone només amb un sol ull.

El doctor Gordon Plant, de l’Hospital Ocular Moorfield de Londres, va descobrir que les pacients miraven els seus telèfons mòbils només amb un ull mentre estaven al llit, estirades de costat i en plena foscor, mentre l’altre ull estava tapat pel coixí.

El resultat va ser que un dels seus ulls s’adaptava a la foscor, mentre que l’altre només era sensible a la llum. Per aquesta raó, en el moment de parar els telèfons, l’ull amb el que havien estat consultant el mòbil patia episodis de ceguesa temporal durant 15 o 20 minuts.

Essencialment, el que passa és que la nostra retina s’adapta constantment quan sortim o entrem d’una habitació a una altra amb diferent to de llum, o quan sortim a l’aire lliure. En el cas d’aquesta noia, i d’altres casos semblants, és que han experimentat una adaptació paradoxal i brutal: un ull s’ha adaptat a la llum artifical de l’smartphone mentre l’altre ull es deixa d’utilitzar perquè està tapat pel coixí. Afortunadament, segons l’especialista, aquesta afectació no és greu, però tot i així s’aconsella utilitzar sempre el mòbil amb els dos ulls oberts.

Font de la informació: Fundació Salut Visual, desenvolupament optomètric i audiològic

4 consells per triar les ulleres més adequades per a un nen Consells sobre la millor manera de protegir els ulls en la pràctica de l'esquí i prevenir malalties oculars