pantalles
Actualitat, Consells, Òptica

Recomanacions per a un ús saludable de les pantalles

El Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya (COOOC) recorda la importància de fer un ús responsable de les pantalles. Vivim envoltats de pantalles: la televisió, el mòbil, l’ordinador, la tauleta… L’ús de les pantalles és molt intensiu i durant el confinament i l’extensió del teletreball s’ha incrementat.

Aquest increment d’exposició a les pantalles pot provocar moltes molèsties i pot generar el que es coneix amb la Síndrome Visual Informàtica, que provoca fatiga visual, sequedat, picor, visió borrosa, envermelliment, llagrimeig o visió doble.

Per tal de conscienciar sobre aquesta Síndrome i reduir les conseqüències, el COOOC ha fet un seguit de recomanacions per a tota la família:

 • Allargar la distància d’observació –
  Mirar el mòbil o tauleta massa a prop obliga a un esforç excessiu de convergència i d’enfocament dels ulls provocant tensions visuals innecessàries. Cal allargar la distància d’observació com a mínim a 35 cm. Pel que fa a les pantalles d’ordinador la distància visual òptima estaria entorn els 40-50 cm pels portàtils i entre 60 i 70 cm pels de sobretaula.
 • Parpellejar –
  En condicions habituals la freqüència de parpelleig és de 15 cops per minut, davant de les pantalles baixa a 5 cops amb la qual cosa es produeix sequedat ocular i per tant pèrdua de qualitat visual, incomoditat i irritacions. Parpellejar més és fonamental per mantenir la hidratació ocular.
 •  Inclinació òptima de la pantalla de l’ordinador –
  La pantalla d’ordinador ha d’estar lleugerament inclinada (20º) i per sota de l’altura dels ulls. La pantalla ha d’estar baixa per tres raons: la primera perquè la musculatura que mou els ulls està dissenyada per convergir quan abaixem la vista al mirar de prop, la segona perquè a l’abaixar la vista la part superior dels ulls queda coberta perles parpelles amb la qual cosa la llàgrima s’evapora menys, finalment si som usuaris de lents progressius, no haurem d’aixecar tant el cap per mirar la pantalla.
 • Mantenir l’estímul de la visió perifèrica –
  Hem d’evitar mirar pantalles a les fosques. Sempre que utilitzem el mòbil, la tauleta, l’ordinador o la televisió hem de mantenir la llum ambient.
 • Evitar els reflexos –
  Totes les pantalles, excepte les de tinta electrònica, són retroil·luminades i això ja implica cert esforç d’adaptació visual, si amés es produeixen reflexos, sobre la seva superfície, la visió és menys còmoda i de pitjor qualitat.
 • Norma 20/20/2 0 –
  Cada 20 minuts d’activitat visual a distàncies curtes, descansa 20 segons mirant a 20 peus (a partir de 6 metres, si l’espai és més petit mira per la finestra)

Infografia norma 20/ 20/ 20 – versió en català
_______________________________________________