retinograf
Consells, Òptica

Coneixes les afectacions visuals de la diabetis?

Optometristes i oftalmòlegs coincideixen a l’hora d’establir pautes rutinàries del control per a la detecció precoç de la diabetis amb l’objectiu de mantenir una visió òptima.

La diabetis pot provocar una retinopatia i edema macular i augmenta el risc de patir glaucoma i cataractes.

La diabetis mellitus és una malaltia crònica que a Catalunya pateixen més de mig milió de persones i que apareix com a resultat de problemes en la producció o distribució d’insulina per part de l’organisme. El control dels factors de risc i dels nivells d’hemoglobina i la pressió arterial és fonamental per a qualsevol persona diabètica per això és important conscienciar els malalts de la importància de fer-se controls periòdics, tant amb l’endocrinòleg i, entre d’altres, l’oftalmòleg, ja que el malalt pot desenvolupar malalties oculars que poden conduir a la ceguera.

En el cas de la visió, en moltes ocasions la persona que pateix diabetis no és conscient ni que pateix la malaltia ni de les seves greus conseqüències. En aquest sentit, els òptics optometristes, com a professionals d’atenció primària de la salut visual, tenen un paper clau en la detecció primerenca d’una pandèmia que afecta més de cinc milions de persones a l’estat espanyol.

Una de les complicacions retinals més comunes que amenacen la visió és l’edema macular diabètic, en el qual es produeix una acumulació de fluid en la màcula. A Catalunya, 1 de cada 10 diabètics la pateix.

L’altra complicació greu és la retinopatia diabètica proliferativa, en la qual neovasos retinals creixen en la interfase entre la retina i el vitri, cosa que pot provocar hemorràgies vítries i despreniments de retina.

Sovint no hi ha símptomes durant les primeres etapes de la retinopatia diabètica. L’agudesa visual podria ser estable malgrat l’empitjorament de la malaltia. En el cas de l’edema macular, pot donar.se també sense pèrdua significativa d’agudesa visual i els símptomes -visió borrosa, canvi en la grandària relativa dels objectes- es poden confondre amb altres patologies menys greus.

BCN Òptics Martorell, a més de realitzar exàmens oculars complets, inclou un servei de retinografia que gestiona amb l’assessorament d’un oftalmòleg especialitzat en l’estudi de la retina.

Consulta’ns i t’assessorarem.


Factors de risc per al
desenvolupament de la
retinopatia diabètica:
 

– Durada de la diabetis
– Nivell alt de glucosa en sang
– Pressió arterial elevada
– Fumar
– Sobrepès i greix en sang (colesterol)
– Predisposició genèticaFont de la informació:
optometristes.cat, publicació del col·legi Oficial d’Òptics Optometristres de Catalunya


Utilitza el maquillatge correctament per no perjudicar la teva visió Consells perquè les teves lents de contacte durin més en perfectes condicions