ulleres premuntades
Actualitat, Consells, Òptica

Les ulleres premuntades no són adequades

Només unes ulleres adaptades ofereixen la garantia de comoditat, eficiència i qualitat visual

El Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) ha iniciat una campanya per conscienciar sobre la importància de supervisió tècnica a l’hora de posar-nos unes ulleres graduades. Amb l’eslògan “La teva visió és única. Les teves ulleres de lectura, també” el COOOC, mitjançant d’una Carta Visual, explica les característiques i deficiències de les ulleres premuntades.

1.

Les ulleres premuntades reben aquest nom per equipar una graduació i centrat òptic estàndard. La seva facilitat d’accés, sense cap tipus de supervisió tècnica, i el fet que permetin una millora relativa sense mediació del professional les poden convertir en un producte de risc per a la salut visual de les persones.

2.

Només un examen visual complet pot descartar l’absència de malalties oculars, així com la seva prevenció. Una pressió intraocular elevada o una degeneració macular incipient, per exemple, poden passar desapercebudes fins que provoquen conseqüències greus, amb tot el que comporta a nivell de costos personals, socials i econòmics.

3.

Les lents oftàlmiques requereixen unes demandes de centratge, davant dels ulls, específiques per a cada persona i per a cada distància d’activitat. Un centratge inadequat provoca molèsties visuals, pèrdua d’eficiència en la lectoescriptura i malestar general. A més, poden generar alteracions en l’acció conjunta i coordinada dels dos ulls, el que es coneix com a visió binocular, cosa que pot provocar problemes addicionals.

Les ulleres premuntades tampoc resolen tractaments específics de centratge com sí que ho fan els prismes d’ajuda per a la insuficiència de convergència, alteració per la qual són especialment intolerables.

4.

En molts casos, la diferència de graduació entre un ull i l’altre obliga a una graduació diferent per a cada ull. A més, s’ha de tenir en compte la possible presència d’astigmatisme i, en cas que sigui necessari, afegir-lo per tal de mantenir la qualitat i comoditat visual.

Cal saber, també, que en les ulleres premuntades, els angles d’inclinació del pla de les lents respecte el pla ocular no estan adaptats a cada usuari. Tampoc ho està l’angle d’envolvència del front de la muntura, generant-se astigmatismes induïts pel seu excés o defecte. També s’ha de tenir en compte l’efecte retrovisor que generen. La deficient qualitat dels materials i el seu disseny i components, com els terminals de les barnilles o les zones de suport nasal, impedeixen un ajustament còmode i estable sobre el rostre.

Amb vista cansada segueix gaudint de les lents de contacte 35% de descompte - Primavera de luxe a BCN Òptics Martorell