prova_daltonisme
Consells, Òptica

Daltonisme, el defecte genètic més comú del món i del que menys sabem

Afecta el vuit per cent dels Homes i l’u per cent de les dones a nivell mundial, però, és un dels trastorns dels que menys informació tenim.

El daltonisme és un defecte de la vista que impedeix percebre determinats colors o confondre alguns dels que es perceben. Això es deu a la falta o al mal funcionament d’un o més d’un tipus de con que són un dels dos tipus de cèl·lules de la visió situades a la retina.

Més Homes que dones
Afecta més home que a dones, ja que es transmet genèticament a través del cromosoma X, del qual els homes només tenen una còpia (XY) i les dones dos (XX), el que les fa estar més protegides per patir daltonisme: un gen sa en un dels cromosomes pot, en general, compensar un de defectuós. Les dones només patiran daltonisme si els dos cromosomes X presentessin el gen, cosa que és bastant improbable, ja que requeriria que els dos progenitors portessin aquest gen.

Tipus de daltonisme
La confusió més freqüent que pateixen els daltònics entre colors es produeix entre el vermell i el verd, i succeeix quan els cons responsables de captar aquests pigments dins dels nostres ulls no funcionen correctament. No obstant això, has molts tipus de daltonisme:

Monocromàtics: les persones que el pateixen són Cecs als colors i només veuen en escala de grisos.
Dicromáticos: només tenen dos dels tres pigments encarregats de percebre els colors. Poden ser Cecs roent (protanopes), al verd (deuteranopes) o al blau (tritanopes)
Tricromàtics anòmals: tenen els tres pigments, però un d’ells no és òptim. Segons el pigment defectuós poden patir protanomalia (problemes amb el vermell), deuteranomalia (amb el verd) o tritanomalia (amb el blau)

La prova per a detectar-lo
Detectar el daltonisme és bastant senzill, només cal fer una simple prova, coneguda amb el nom de test d’Ishihara, en què es visualitzen una sèrie d’imatges en els quals hi ha dos possibles respostes, segons la resposta donada pel pacient, es veurà si és daltònic o no.

Observa el dibuix amb cada ull per separat durant uns segons.

Veus tots els números?

: Molt bé.

No: També molt bé, però ets daltònic

Font de la informació: funsavi

Tria la muntura que millor et senti – A més de veure bé, t’has de veure bé! Infants: Lents de contacte per a fer esport