otitis
Actualitat, Àudio, Consells

A l’estiu compte amb les otitis!

Hi ha diferents tipus d’otitis depenent de la zona de l’oïda en què sorgeixi la infecció. En concret, l’otitis externa apareix en l’oïda externa, la qual està formada pel pavelló auricular (l’orella) i el conducte auditiu extern (situat entre l’orella i el timpà). Aquest conducte està recobert de pell, que és especialment vulnerable. Doncs bé, quan aquesta pell s’inflama per una infecció de bacteris o fongs, sorgeix l’otitis.

En general, l’otitis externa és benigna i respon bé al tractament local amb analgèsics i a una neteja per aspiració que ha de realitzar el metge especialista. Bé tractada és una malaltia que, encara que molt dolorosa, es cura sense deixar seqüeles. Malgrat que l’otitis externa pot afectar qualsevol persona, estan més exposades aquelles que pateixen malalties de base, com immunodeficiències i diabetis, en les quals aquesta pot adquirir una forma d’evolució greu, com és l’otitis externa maligna.

Les otitis estivals poden afectar tant a nens com a adults,
tot i que són més freqünt en els petits

5 regles per esquivar l’otitis!

  1. Després del bany seca bé les orelles. Utilitza una tovallola neta, en la qual no quedin restes de sorra o crema solar, per evitar la proliferació de fongs o infeccions.
  2. Vigila bé la salubritat de les aigües on nades. Evita submergir-te en aigües de dubtosa procedència, piscines mal tractades, rius o estanys en els quals l’aigua quedi reposada. Són brou de cultiu de gèrmens i bacteris, que entre altres llocs atacaran a les teves orelles.
  3. Empra taps per a la natació. L’ús de protectors auditius disminueix el nivell d’humitat provocat pel contacte amb l’aigua, i per tant, es redueix el risc de patir otitis.
  4. Compte amb les capbussades precipitades. En entrar a l’aigua, és preferible fer-ho de forma esglaonada, una gran capbussada provoca l’entrada d’aigua a l’interior de l’oïda i l’aparició d’infeccions.